Olabilirsiniz
Anasayfa » Terminoloji » Mükemmeliyetçiliğin zararları

Mükemmeliyetçiliğin zararları

Editor 20 Eylül 2019 TerminolojiOkunma süresi: 4 dakika

Mükemmeliyetçilik , psikolojide , bireyin kusursuzluk için çaba göstermesi ve yüksek performans standartlarını belirlemesi anlamına gelmektedir.Yapılan araştırmalara göre birçok insanın mukemmel görünüyormuyum,görünmüyorum diye düşünmekten depresyona girdiği saptanmıştır.Bu depresyonun sonucu olarak bir çoğu  hayatına son vermektedir.Özellikle son yıllarda artan sosyal medya platformlarının bunda çok büyük bir etkisi var.İnstagram gibi resime dayalı paylaşım sitelerinde insanlar resimlerini filtreleme yoluna gidiyor.Bunu yaparken de bazıları uygulamalardan yararlanıyo,bazılarıda photoshop gibi programlardan.Bir nevi onların deyimiyle kusurlarını gizliyorlar.

Amerika Birleşik Devletinde 45.000 öğrencinin yaptığı bir araştırmaya göre;

  • Mükemmeliyetçilik yıldan yıla artış göstermekte,
  • Mükemmeliyetçi eğilimlerin yanı sıra, araştırmacılar kaygı, depresyon ve intihar oranında da simetrik bir şekilde yükselme olduğunu gözlemlediler.
  • Çalışma ebeveyn etkisine değil, bir bireycilik kültünü destekleyen neoliberal politikalara bakıyor.

Bir çok insanı bu duruma yönelten ülkenin izlediği politikalar ve toplumun sergilediği bireycilik anlayışıdır.Son yıllarda insanlar bulundukları icsel dünyalarında gerek ekonomik,gerek sosyal konularda bir bunalım içerisinde.Bir çok 15 ile 30 yaş arasındaki birey kendini mutsuz ve huzursuz hissetmekte.Bu içsel çöküntüyü gizlemek içinde sosyal medyayı kullanmakta.Kullanırkende bir çoğu olduğundan daha farklı biriymiş gibi davranmakta.Bunun geri bildirimi negatif yönde olduğunda bu kez kişi ruhsal yönden büyük bir çöküntüye uğramaktadır.Sonuç olarak bir çoğu ne yazık ki hayatına son vermektedir.

İnsanların verdiği cevaplara bakarak çıkarılan meta-analize göre üç tür mükemmeliyetçilik vardır;

Sosyal olarak belirlenmiş mükemmeliyetçiler , başkaları tarafından sürekli ve sert bir şekilde yargılanırlar ve her görüşte onay almaya zorlanırlar.

Öz-yönelimli mükemmeliyetçiler , kendileri için gerçekçi olmayan beklentileri tutarken, kendi kendilerine yükledikleri imkansız standartlarını karşılayamadıklarında kendilerini cezalandırırlar, kendi önemleri bakımından irrasyoneldirler.

Diğer odaklı mükemmeliyetçiler,herkese gerçekçi olmayan standartlar uygularlar ve bu standartların karşılanmadığı durumlara göre davranırlar.

İlgili  Galatasaray Lisesi'nin Eski Adı Nedir?

Öz-yönelimli mükemmeliyetçilik en karmaşığı olarak kabul edilir. Başarıya değer verirler ve asla memnun kalmazlar.Uzun vadede klinik depresyon, yeme bozuklukları ve erken ölüm gibi sonuçlara maruz kalırlar.

Sosyal olarak öngörülen mükemmeliyetçilik, en kaygı verici olanıdır. İstenilen seviyeye gelinmediğinde sonuçu intihara kadar gidebilir.

Diğer odaklı mükemmeliyetçilik içlerinde en az riski olanıdır.Düşmanlık ve başkalarını suçlama eğilimi içindeki nisanların başvurduğu ve çoğunlukla kişisel eksikliklerin bir dışa vurumudur.Bu tür insanlarda düşük fedakarlık, uyumluluk, ilişkilerde daha fazla mücadele ve daha az ruhsal doyum gibi sorunlar görülür.

Mükemmeliyetçi eğilimlerin dünyada yaygın bir şekilde artış sağlamasının üç adet kültürel sebebi vardır;

  • Neoliberalizm ve rekabetçi bireyciliğin ortaya çıkması.
  • Meritokrasi doktrininin yükselişi.
  • Ebeveynlerin gittikçe artan endişe ve çoçuklarını kontrol etme arzusu.

Neoliberal bir ortamda, toplumsal özellikler sarmal olarak narsisizm, dışa vurum ve özgüven seviyelerini artırır.Başkalarının refahını daha az önemserken, onları suçlamak daha çok işlerine gelmektedir. İronik olarak, günlerce çalışmalarına gerek yok.Sadece Twitter’da tweet atmaları yeterlidir.

Sonuç olarak sosyal medyanın ortaya çıkışından bu yana genç kızlarda vücut dismorfisi ve yeme bozukluklarında yüzde 30 oranında bir artış yaşadığı gözlenmiştir.

Bu yazıyı beğendiysen, bu kategoride yer alan Aristokrasi nedir? Kısaca Tarihi başlıklı bir önceki yazımı da okuyabilirsin.Ayrıca bizi Facebook Twitter , Youtube , Google+ ve İnstagram gibi sosyal ağlarda takip edebilirsin..

Bunlarda İlginizi Çekebilir!



 # # # # # #

    Son Makaleler