Olabilirsiniz
Anasayfa » Terminoloji » Aristokrasi nedir? Kısaca Tarihi

Aristokrasi nedir? Kısaca Tarihi

Editor 15 Eylül 2019 TerminolojiOkunma süresi: 4 dakika

Aristokrasi nedir?Kısaca Tarihçesi

Aristokrasi, yönetimin soya bağlı ve iktidarın imtiyazlı bir toplum sınıfının elinde bulunduğu hükümet şeklidir.Kökeni Yunanca kelime olan aristokratia’dan gelmektedir.Bu terim ilk defa çıkış yeri olan Atina’da kullanılmaya başlanmıştır.Terim orduların başında dövüşen genç vatandaşlar için kullanılmıştır. Zira askeri cesaret ve liyakat o dönemde büyük bir erdem olarak görülürdü.Ordular en iyiler tarafından yönetilmekteydi. Zamanla Avrupa’da bu sistem saltanat haline dönüştürülmüştür.Aynı soydan gelen insanlar  yönetimde bulunmaya başlamıştır.

Aristokrasi ve Diğer Yönetim Biçimleri

Neredeyse bütün yönetim biçimleri yüzeysel olarak bir birlerine benzemektedir.Bu yüzdendir ki çoğu zaman bir birleriyle karıştırabiliyorlar.Aşağıda işleyeceğimiz yönetim biçimleri kısım kısım bu dediğimizi destekler nitelikte.

Aristokrasi-Otokrasi ilişkisi

Aristokrasi hakkında yukarıda detaylı bir bilgi verdik.Otokrasiyi inceleyecek olursak; Otokrasi Nedir? Ne demektir? buradan ne olduğu ile ilgili daha detaylı bir bilgiye ulaşabilirsiniz.Fakat kısaca özetlemek gerekirse;siyasi yetkilerin sadece bir kişide toplanması olarak özetleyebiliriz.Aristokratlardan farklı olarak bunlar yönetimi zorla ele geçiriyorlar.Otokrasi ile diğer yönetim biçimleri arasındaki farklılıkları okumak için Otokrasi İle Karıştırılan 5 Yönetim Biçimi ! başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Aristokrasi – Meritokrasi ilişkisi

Belkide diğer yönetim biçimleri arasında en çok benzerlik gösteren yönetim şekillerinden bir tanesidir.Çoğu yerde Aristokrasi meritokrasisi diye de geçmektedir.Meritokrasi, hak edenlerin yönetimde bulunmasıdır.Bu yönetim şeklinde idare gücü, üstün özellikleri olduğu düşünülen kişiler arasında paylaştırılmaktadır, herhangi bir kayırma yoktur.Yüzeysel olarak benzermiş gibi görünsede aristokrasiden farklı olarak en iyinin, liyakatıyla yönetimde kalacak durumda olması gerekir.

Aristokrasi – Plütokrasi ilişkisi

Plütokrasi,Yönetme erkinin maddi açıdan üstün kişilerce paylaşılmasını öngören oligarşik bir yönetim biçimidir.Aristokrasi’de de benzer bir anlayış vardır.Bu yüzdendir ki kimi kesim tarafından Plütokrasinin bir alt yönetim şekli olarak görülmektedir.

İlgili   İsrailin yaptığı en korkunç 5 katliam !

Aristokrasi – Oligarşi ilişkisi

Oligarşi,küçük ve ayrıcalıklı bir grubun iktidarda olduğu yönetim biçimidir. Genellikle bu grup görevini kötüye kullanır ve aldığı kararlarda çok gaddarca bir anlayışı benimserler. Oligarşinin üyesi ya da destekçisi olan kişi ya da grupları tanımlamak için “oligark” terimi kullanılır.Bir yönetimde bulunan kesimin Aristokrat mı yoksa Oligark mı olduğunu kestirmek çoğu zaman zordur.yani kişilerin nasıl yorumlandığına göre değişebilir.

Aristokrasi – Monarşi ilişkisi

Monarşi, hükümdarın devlet başkanı olduğu bir yönetim biçimidir. Saltanatın bir başka adıdır. Seçim dışı yöntemler kullanılarak bu yetki ele geçirilmiştir.Tarihsel anlamda monarkların çoğunluğu aristokrattır. Bununla birlikte, rakipleri de aristokratlardan olduğu için, aristokrasi ile zıt kutuplarda olmuşturlar.

Aristokrasi – Demokrasi ilişkisi

Demokrasi,halkın yönetime katıla bildiği yönetim şeklidir.Aristokrasi’nin tam karşıtıdır.Seçilen kişi ömür boyu o görevde bulunmaz,vakti geldiğinde yani seçimle görevinden alınabilir.Yönetime gelecek kişi veya kişilerin, Aristokrat’lar da olduğu gibi soylu olmalarına gerek yoktur.Sıradan vatandaşlarda ülke yönetiminde söz sahibi olabilirler.Demokraside tüm insanlar eşittir ve hiç kimse bir diğerinden daha değerli,ayrıcalıklı değildir.

Bu yazıyı beğendiysen, bu kategoride yer alan Nesturilik (Zerdüştlük) nedir? Kısaca Tarihçesi... başlıklı bir önceki yazımı da okuyabilirsin.Ayrıca bizi Facebook Twitter , Youtube , Google+ ve İnstagram gibi sosyal ağlarda takip edebilirsin..

Bunlarda İlginizi Çekebilir!



 # # # # # # # #

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Makaleler