Olabilirsiniz
Anasayfa » En'ler » Otokrasi İle Karıştırılan 5 Yönetim Biçimi !

Otokrasi İle Karıştırılan 5 Yönetim Biçimi !

Editor 04 Ağustos 2022 En'lerOkunma süresi: 4 dakika

Otokrasi,kelime anlamı olarak yüce iktidarın sadece bir kişinin elinde olmasıdır.Bunlar ne uluslar arası yasalara nede ülkenin kendi siyasi mekanizmasına tabi değillerdir.Bugünlerde dünya gündeminden hiç inmeyen Kuzey Kore ,Otokrasi’nin tam olarak ne olduğuna  en güzel örnek  olarak gösterilebilir.Kafanızda ufakta olsa ne olduğuna dair birşeyler canlandı sanırım.Canlanmasa da sorun değil,bu makaleyi okuduktan sonra Otokrasi ile ilgili kafanızdaki bütün sorulara cevap bulacaksınız.Ozaman başlayalım Otokrasi  hakkında bilinmeyen veya yanlış bilinen yedi gerçeği anlatmaya.

Otokrasi ile Başkanlık Sistemi Arasındaki Fark

başkanlık sistemi

Bu seçim itibariyle ülkemiz Başakanlık sistemine geçiş yaptı.Twitter gibi sosyal medya hesaplarında bunun diktatörlük olduğuna dair binlerce paylaşım yaptıldı.Diktatörlük mü değil mi ? O karşılaştırmayıda bir daha ki makalede yaparız. Şimdi gelelim asıl konumuza. Otokrasi ile Başkanlık Sistemi yapı olarak benzer gibi görünsede aslında çok farklı iki yapıdır.Başkanlık Sisteminde;  kişiyi halk seçer,yürütme organı tek bir kişiden oluşur oda başkandır.

Benzer İçerikler: 

Yasama organına karşı sorumlu değil, sadece millete karşı sorumludur. Otokrasi’de ; Bunda da yetki tek bir kişidedir fakat hiç bir organa karşı bir sorumluluğu yoktur.Onlara göre aldıkları  kararlardan dolayı hiç kimseye hesap vermelerine gerek yoktur, çünkü onlar en iyisini biliyorlar.

Otokrasi ile Parlementer Sistem Arasındaki Fark

Parlementer Sistem

Bu iki sistemi uzun uzun açıklamaya gerek yok sanırım.Çünkü Parlementer sistemde kişi hem yasamaya hemde yürütmeye karşı sorumludur.Otokrasi’de ise bunun tam tersi hiç yükümlülüğü yoktur.

Otokrasi ile Federal Yönetim Arasındaki Fark

Federal Yönetim,cumhuriyetçi bir yönetim biçimine sahip devlet organlarının oluşturduğu federasyona verilen addır.Ulusal güvenlik ve savunma ile para politikası gibi geniş çaplı konular “federal” düzeyde ele alınırken,  altyapı ve eğitim politikası gibi konularda yerel organlar devreye girmektedir.Federal yönetimde yasama ve yürütme organlarına karşı bir yükümlülük söz konusudur.Otokraside ise tek bir kişide bütün yetkiler toplanmıştır,ve her hangi bir yükümlülüğü yoktur.

İlgili   Otokrasi Nedir? Ne demektir?

Otokrasi ile Monarşi Arasındaki Fark

Monarşi,saltanatın farklı bir koludur.Ülke yönetimine gelmek için demokrasi dışı yöntemlere başvurulur.Hükümdarlık babadan oğula geçiyor.Otokrasi,yönetim benzerliği iti bariyle monarşi ile benzerlik göstersede aralarında ufak tefek farklılık vardır.Monarşi de ülke yönetimi bir veya iki kişinin elinde olabilirken, otokrasi de ise ülke yönetimi tek bir kişinin elindedir.Zaten çoğu görüşe göre Otokrasi, Monarşinin bir alt kolu olan mutlak monarşidir.

Otokrasi ile Teokrasi Arasındaki Fark

Teokrasi,dine dayalı yönetim biçimini anlatmak için kullanılan terim.Daha doğru bir anlatımla, dini otorite organlarının  devlet idaresini ellerinde tuttuğu devlet biçimidir.Teokrasi ye örnek vermek gerekirse Osmanlı Devleti zamanında ulema‘ların devlet işlerinde dini temellere dayandırmaları gösterilebilir. Günümüzdeki devletlerden örnek vermek gerekirse İran ve Sudi Arabistan buna en güzel örnekdir. Teokrasi de kişi yaptığı işten dolayı dini bir sorumluluk altındadır.Dine aykırı  hareketlerde bulunamaz. Otokrasi de ise kişi kendini çok üstün gördüğü için kimseye karşı sorumluluğu yoktur,kafasına koyduğu her şeyi yapabilir. Teokrasi ile mutlak monarşi yönetimsel bakımdan benzerdir.

Sizlerde Görüş ve Önerilerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.Ayrıca bizi  Facebook , Twitter  gibi sosyal ağlarda takip edebilirsiniz..

Kaynak: http://www.sahinsecilmis.com

Bu yazıyı beğendiysen, bu kategoride yer alan Dünyanın En Güzel 10 Esmer Kadını başlıklı bir önceki yazımı da okuyabilirsin.Ayrıca bizi Facebook Twitter , Youtube , Google+ ve İnstagram gibi sosyal ağlarda takip edebilirsin..

Bunlarda İlginizi Çekebilir!



 # # # # #

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Makaleler