Olabilirsiniz
Anasayfa » SizeÖzel » Hiksoslar Kimdir? ( Çoban Krallar, Yabancı Ülkenin Prensleri )

Hiksoslar Kimdir? ( Çoban Krallar, Yabancı Ülkenin Prensleri )

Editor 10 Nisan 2021 SizeÖzelOkunma süresi: 4 dakika

Hiksoslar, hakkında en çok duyduğumuz 3 kelime, Çoban Krallar, Yabancı ülkenin kralları ve istilacılar. Bu üç tabirden en az birine tarihi kitaplarda rast gelmişsinizdir. Peki Hiksoslar’a hitap edilen bu benzetmelerin ne kadarı doğru, ne kadarı yanlış. Hakkında çok az bir bilgiye sahip olduğumuz bu uygarlık aslında kimlerden oluşmakta. İşte bu makalede Hz.Yusuf ile olan ilişkilerini, Hiksoslar’ın kralları, Türk olup olmadıkları, tarihteki önemleri gibi konuları ele alacağız.

Mısır dilinde heqa khasewet ( Yabancı Krallar ),  Arapça  لملوك الرعاة  ( çoban krallar ) adıyla bilinmektedir.

Yapılan bazı arkeolojik kazılardan elde edilen bulgular sayesinde Hyksoslar hakkında bildiğimiz bir çok bilginin aslında yanlış olduğunu gördük. Bu uygarlık hakkında en  net diyebileceğimiz bilgilere Mısır’ın  yerlileri tarafından yapılan tasvirler sayesinde ulaşmaktayız. Bu tasvirler bile tam anlamıyla açıklamaya yetmiyor. Kısaca en net olan bilgi Asyalı oldukları yönünde.

Hiksoslar

M.Ö. 1700 yıllarda Mezopotamya ve Mısır büyük bir istila dalgasıyla sarsılır. Bu coğrafya üzerinde bulunan, din  olgusu ve siyasi yapı bir anda tepe taklak olmuştur. Antik Mısır‘ın XVIII. sülale firavunlarına darbe yaparak yönetimi ele geçirip,  Mengis’i yönetim merkezi, Avaris’i ise askeri merkez haline getirmişlerdir.

Hiksos, için kullanılan bir tabir de ” yabancı dağlık ülkenin reisleri” dir. Bu cümleden yola çıkan bir çok tarihi bilimci, Mısır halkının Hiksoslar diye söylediği insanların aslında Kenan’lılar olduğu. Bu tezi destekleyen başka konuda, göçebe oldukları ve farklı bir kültüre sahip olmalarıdır. Hiksos hükümdarlarından Khayan, kendisini “Heg Setu” yani çöllerin hükümdarı olarak adlandırıyordu.

Bu uygarlık ile alakalı olarak en çok duyduğumuz, fakat yanlış olan başka bir tabir de ” çoban kral” dır. Kendi kurallarını Mısır uygarlığında tam olarak uygulamamış olsalar da 100 yıla yakın bir süre bu uygarlığa hakim olup, yönetmişler. Aslında en uygun olanı diyebileceğimiz , yabancı hakimleri veya Yabancı Ülkenin Prensleri yakıştırmalarıdır. Çünkü yapmış oldukları davranışın karşılığı bu terimlerdir.

İlgili  Tinder'la İlgili 7 Püf Nokta ve Öneri !

Bir çok tarihçi Hiksoslar dönemini çöküntü dönemi olarak kabul eder ve bu topluluğu küçümserler. Fakat küçümsenecek hiç bir yerleri yoktur. Özellikle o dönem Mısır uygarlığı, Firavun ( Antik Mısır’da genelde bunlar kendilerini Tanrı diye adlandırır ) diye adlandırılan tek bir kişinin yönetimindeydi. Ve bir çok siyasi yapılanmadan farklı olarak daha güçlü bir otoriteye sahipti. Yani öyle ha denilince yönetimden çekilecek, sizin her dediğinizi yapacak bir yapıları yoktu.

Hiksoslar, belirli bir etnik kökene sahip değillerdir. Yani onlar için Sami kökenliler diyemiyoruz. Çünkü içlerinde Mısır kökenli olanı da, farklı bir kökene sahip olanı da var. Ama şunu diyebiliriz; farklı kökene sahip insanların bir  araya gelerek ortak amaçlarını gerçekleştirdikleri topluluktur.

Hiksoslar ve Hz. Yusuf

Mısır, Mezopotamya ile beraber insanlık tarihinin en eski kült merkezlerinden biridir. Hem sanat anlayışları bakımından, hem de dinsel inanış şekilleri bakımından insanlık tarihi için çok önemli yere sahiptir. Dünyadaki hiç bir uygarlık Peygamber’siz bırakılmamıştır. Hatta bazı uygarlıklar için bir den çok Peygamber gönderilmiştir. Kur’an-ı Kerim’de, Mısıra gönderilmiş peygamberlerden ilk olarak Hz.Yusuf ‘dan bahseder. Her ne kadar açıkça bir tarihlenme yapılmasa da, verilen ip uçlarından yola çıkarak, Hiksoslar ile aynı döneme ait olduğunu söyleyebiliriz.

Bu yazıyı beğendiysen, bu kategoride yer alan İstanbul'un Tarihi Yerleri başlıklı bir önceki yazımı da okuyabilirsin.Ayrıca bizi Facebook Twitter , Youtube , Google+ ve İnstagram gibi sosyal ağlarda takip edebilirsin..

Bunlarda İlginizi Çekebilir!



 # # # #

    Son Makaleler