Olabilirsiniz
Anasayfa » Mimarlık » II. Ramses Dönemi

II. Ramses Dönemi

Editor 12 Ağustos 2019 MimarlıkOkunma süresi: 2 dakika

II. Ramses MÖ 1302 -1212 yılları arasında yaşamış Antik Mısır’ın 19. Hanedan firavunlarından biridir.20 yaşında babası I.Seti’nin yerine tahta geçmiştir.Mısır’ın 170 firavunu arasında en çok tanınanıdır.Bunun nedeni olarak bıraktığı eserler ve krallık döneminde yaptığı savaşları gösterebiliriz.

II. Ramses’in 

I. Seti ve Kraliçe Tuya’nin ikinci oğlu ve 19. hanedanın 3. firavunudur.Ramses’in yüzlerce eşi olmasına rağmen içlerinde en bilineni Nefertari’dir.Eşleri arasında Bintanath ve Meritamon adında iki kızıda bulunmakta.Antik Mısır döneminde bir çok firavunda da buna benzer bir ensest olay söz konusudur.Tahmini olarak binlerce çocuğu olduğu varsayılmaktadır…Zamanla yaşlanan Ramses krallığı oğlu Kha’ya devretmiştir.

II. Ramses’in Savaşları

66 yıllık döneminde bir çok savaşa girmiş olmasına rağmen bizim için en önemlisi Kadeş Savaşıdır.Çünkü dünya tarihi açısından çok  önemlidir.

Kadeş Savaşı:

MÖ 1274’te Hitit kralı II. Muvatallis ile Mısır Firavunu II. Ramses arasında yapılan savaştır. Tarihde en çok atlı arabasının kullanıldığı savaş olarak bilinmektedir. Savaşın çıkma nedeni Suriye’de bulunan Amurru ve Amka  ticaret yollarının bulunduğu toprakları ele geçirme çabaları.İki devlette kendi yazıtlarında kazandıklarını öne sürsede tam anlamıyla savaşın bir kazananı yoktur. Tarihde bilinen ilk yazılı antlaşma olan Kadeş Antlaşması imzalanmıştır.

II. Ramses’in Yapıtları

Ebu-Simbel 

Nil nehrinin kıyısında yapılan Ebu-Simbel,dünyanın kayaya oyularak yapılan en büyük anıtıdır.Hem yapılış biçimi bakımından hemde taşınması sırasındaki aşamalar bakımından beni her daim cezbetmiştir.Aslında beni Mısır uygarlığını araştırmaya iten en büyük sebeptir desem yeridir.Tapınak’ın şu anda olduğu yere taşınması, yekpare kayaların kesilip, sonra tekrar bir araya getirilmesiyle mümkün olmuştur. Kayaların kesilmesinin heykellerin görünüşlerine zarar vermemesi için estetik cerrahlarından bilgi alınmış, yüzlerde iz kalmaması için kesilecek yerler hassasiyetle belirlenmiştir. Yapılma gerekçesi ise Ramses’in karısına duyduğu aşkın ifadesi olmasının yanı sıra,Mısır’ın düşmanlarına  karşı ne kadar güçlü olduğunu göstermek istemesidir. İçerideki Ramses, Nefertari ve Ra heykellerinin olduğu iç kısıma senede bir gün Ramses’in doğum günü olan 21 haziranda günışığı doğrudan içeri girmektedir. Asvan Barajı’nın yapımı sırasında şimdi olduğu yere taşınmasından sonra ise bir gün gecikmeli olarak 20 Haziranda güneş ışığı içeri gitmekte.Dönemini düşünürsek bu kadar ince bir hesabın yapılması ve bunun başarılı bir şekilde uygulanmasını görmek muazzam. Diğer bir şaşırtıcı olanı ise güneş ışığının sadece Ramses ve Nefertari’nin yüzüne vurması, tanrı Ra’nın karanlıkta kalması…Baraj yapımı sırasında daha birçok tarihi eserin taşınması gerektiğinden, Mısır hükümeti yardım eden ülkelere eserlerin bir kısmını hediye etmiştir. İspanya’ya hediye edilen Debod Tapınağı bunlardan birisidir. Bu 40’a yakın ülke arasında Türkiye de vardır.

Bu yazıyı beğendiysen, bu kategoride yer alan Dünyanın 7 Harikası (Acaib-i Seb'a-i Alem ) başlıklı bir önceki yazımı da okuyabilirsin.Ayrıca bizi Facebook Twitter , Youtube , Google+ ve İnstagram gibi sosyal ağlarda takip edebilirsin..

Bunlarda İlginizi Çekebilir!



 # # # #

    Son Makaleler