Hadriyan (Hadrianus) Kemeri ve Mimari Özellikleri
Hadriyan Kemeri, diğer adıyla Hadrianus kemeri.Mimari özellikleri, kullanılan malzemeler ve yunan-roma karışımı mimari yapısıyla bir çok insanı kendine hayran bırakmaktadır. Akropolis’in 325 metre güney doğusunda bulunan Roma kemeri. MS. 131-132 yılları arasında Roma İmparatoru Publius Aelius Traianus Hadrianus’un kente olan katkılarından dolayı ona hitafen yapılmıştır. Yapı malzemesi olarak Pentelic mermeri kullanılmıştır. Pentelic mermeri, ismini Pentelicus dağından almaktadır. Hadriyan, dışında Parthenon gibi bir çok tapınakta da yer yer kullanılmıştır.
Kemerin güneydoğu tarafının restorasyon çizimi (Stuart ve Revett).
Üslup olarak Klasik dönem mimarisi. Burada kullanılan mermerin kalitesi tapınaktakilere oranla daha düşük seviyededir. Yapım şeklinde, kesme taşlar kullanılmış fakat içerisine her hangi bir harç konulmamıştır. Yani tipik Yunan mimarisi.Taşların deprem gibi doğal felaketlerde yıkılmaması için kelepçeler ile bir birine bağlanmıştır.18 metre yüksekliğinde, 13.5 metre genişliğinde ve 2.3 metre derinliğindedir. Tasarımı önden arkaya ve yandan yana tamamen simetriktir.Kemerin genişliği 6.5 metre genişliktedir ve sütunlar Korint başlıkları ile süslenmiştir. Bu sütunların her hangi bir taşıyıcı özelliği yoktur, sadece dekoratif amaçlı yapılmıştır. Kemerin sağında ve solunda bulunan kare şeklindeki sütunların yapılma amacı kemerin tasarımını ön plana çıkarmaktır.
Kemerin üst kısmı, üç dörtgenden açıklığa bölen sütunlardan oluşmaktadır. Burada da tıpkı alt kısımda olduğu gibi sütunlar Korint başlıkları ile süslenmiştir. Alınlığın üst kısmında Akroter adını verdiğimiz bir süsleme vardır. Bu kemerin tasarımı, diğer Roma kemerlerinden farklıdır. Roma kemerlerinde sıklıkla gördüğümüz bir ithaf yazıt ve heykel süslemesine burada rastlamamaktayız. Ayrıca kemerlerin üst kısmında gördüğümüz dört atlı savaş arabaları da burada yok. Alınlık kısmı Hadriyan kemerinde daha kısa tutulmuş.
Alt seviyenin detayları.
Klasik Dönem Mimarisi ve Sütunlar hakkında detaylı bilgi almak için videoyu izleyebilirsiniz.
Kemerin alt katının arşitravına iki yazıt oyulmuştur , biri her iki taraftaki kemerli açıklığın üzerine ortalanmıştır. ΑΙΔ ‘ΕΙΣΙΝ ΑΘΗΝΑΙ ΘΗΣΕΩΣ Η ΠΡΙΝ ΠΟΛΙΣ (burası Atina, Theseus’un antik kentidir ).
Hadriyan Kemer yazıtı
Diğeri de ΑΙΔ ‘ΕΙΣ’ ΑΔΡΙΑΝΟΥ ΚΟΥΧΙ ΘΗΣΕΩΣ ΠΟΛΙΣ (bu Hadrian şehridir, Theseus’un değil).
Modern dünyanın tarihi eserler üzerinde meydana getirmiş olduğu yıkımların bir benzerini de burada görmekteyiz. Özellikle hava kirliliğinden kaynaklı olarak taşlar üzerinde yoğun renk değişikliği ve zaman içerisinde yazıtlarda bozulmalar meydana gelmiştir.
Üst katın merkezi çıkıntılı alınlığı
Kaynak: Resimler wikipedia sitesinden alınmıştır.