Olabilirsiniz
Anasayfa » Mimari Restorasyon » Geleneksel Yapı Elemanları

Geleneksel Yapı Elemanları

Editor 02 Şubat 2019 Mimari RestorasyonOkunma süresi: 4 dakika

 Geleneksel Yapı Elemanı

Kagir ya da ahşap geleneksel yapıyı oluşturan, bileşenlerinin çeşitli yöntem ve biçimlerle bir araya getirilmesinden elde edilen temel, duvar, döşeme, tavan, dam, çatı, kapı, pencere gibi yapı parçalarına GELENEKSEL YAPI ELEMANI denir. Yapının ayakta durmasını sağlayan, yapının kendisinden ve diğer etkenlerden kaynaklanan yükünü taşıyan temel, duvar, ayak, sütun, dikme, atkı, kemer gibi elemanlarına TAŞIYICI YAPI ELEMANLARI denir. Yapıda işlevi nedeniyle var olan, kendi kendini taşımak dışında, yapı yükünü taşıma görevi olmayan kapı, pencere, bezeme gibi elemanlara da TAŞIYICI OLMAYAN YAPI ELEMANLARI denir.

 TEMEL: Yapının sağlam bir zemin buluncaya kadar toprak içinde aşağıya doğru uzatılan, yapı yükünü toprağa ileten yapı elemanıdır.

Ahşap Yapılarda Bozulma Türleri, Taş Restorasyonu ve Tarihi Yapılarda Görülen Hasar Türleri adlı makaleleri okuyarak taş ve ahşap malzemeler hakkında daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Malzemelerine Göre Temeller

Taş ve Ahşap temel olmak üzere ikiye ayrılır. Taş Temelleri  birleşenleri ve çeşitlerine göre iki başlık altında inceleyeceğiz.Yapı ister kagir olsun ister ahşap, geleneksel yapıların temelleri taş ve ahşap malzeme ile yapılır. Temelin malzemesi yapıya ve temel zeminine göre farklılık gösterir.

Taş Temeller

Birleşenleri:

Temel Taşı: Temelde bulunan her bir taşa verilen addır.

Temel Duvarı: Yapıdaki bütün yükü zemine aktaran duvardır.

Ampartman: Yukarıdan gelen yükü daha geniş bir alana yaymak için temel duvarının, temel yatağına oturduğu düzlemde genişletilmesinden ortaya çıkan taban kısımdır. Ampartman kesinlikle olur diye bir durum söz konusu değildir. Ampartmansız yapılarda bulunmaktadır.

Temel Döşeği: Temelin yatak düzleminde homojen bir tabaka elde etmek için kum ve benzeri malzemenin serilmesine denir.

Temel Çukuru: Temel duvarlarını oturtmak için açılan çukur.

İlgili  Restorasyon Konusunda Bizden de Kötüleri Var !

Temel Yatağı: Temel Tabanı olarak da geçmektedir. Temelin üstüne oturduğu kayalık veya toprak yüzeydir.

Geleneksel yapı

Taş Temel Çeşitleri

Aşağıda göreceğimiz her iki taş çeşidide, ocaktan çıkartılmış haliyle yani moloz taş olarak kullanılır.

    1. Bağımsız Taş Temel :Bağımsız taş temeller, yerden yükseltilen binanın altına, subasman ve temel seviyelerinde birbiriyle bağlantısı olmayacak, aralıklarla tekrar edecek biçimde yapılır. Genelde ormanlık bölgelerde sıklıkla bağımsız taş temel kullanılır. Bunun belli başlı nedenleri arasında nem oranının fazla olmasından dolayı, toprakla ahşap yapı arasındaki bağı olabildiğince koparmaktır. Yapım şeklinden bahsedecek olursak; Yerden yükseltilen binanın altına subasman seviyesinde birbiriyle bağlantılı olmuyacak şekilde belirli aralıklarla yapılırlar.
    2. Sürekli Taş Temel: Taşıyıcı duvarların altına, duvarlar boyunca devam edecek bir biçimde yapılan temellerdir.

Ahşap Temeller

Ahşap Temel genelde Karadeniz bölgesinde sıklıkla kullanılır. Ayrıca İstanbul Yeni Cami ve Dolmabahçe Sarayı’nın da temelinde ahşap temel kullanılmıştır. Temel için kullanılan ağaç türü Kestane’dir. Bunun nedeni diğer ağaç türlerine oranla kestane ağacının direnci su ve toprak için de daha fazla olmasından dolayıdır…

Bunlarda İlginizi Çekebilir!



 # # # # # # # #

    Son Makaleler