Olabilirsiniz
Anasayfa » Terminoloji » Nihilizm nedir?

Nihilizm nedir?

Editor 01 Ekim 2019 TerminolojiOkunma süresi: 4 dakika

19. yüzyıl ortalarında Rusya’da ortaya çıkan ve özellikle genç nüfus tarafından desteklenmesiyle dünyada geniş bir alana yayılan felsefi akımdır.Latince ‘hiç’ anlamına gelen nihil sözcüğünden türetilmiştir.Zaten bir çok yerde yokçuluk veya hiççilik olarakta geçmektedir.Nihilizm ile ilgili bir çok farklı tanım yapılmıştır.Fakat aklınızda daha çabuk kalacağına inandığım bu tanımı sizinle paylaşmak isterim.
Nihilizm,her şeyin anlamdan ve değerden yoksun olduğunu savunan felsefi görüştür.Nihilist’ler,Tanrı’nın varlığını ve özgür iradeyi reddeder.Her türlü bilgiyi reddeder ve hiçbir doğru, genel-geçer bilginin olamayacağını savunurlar.Kısaca varlığı her şekliyle yok sayarlar.Bir çoğuna göre bilimsel doğruları temel alıyorlar gibi görünsede, aslında bilimin toplumsal sorunların üstesinden gelemeyeceğini kabul ederler.
Nihilizm
Nihilist düşünce Friedrich Nietzsche,Neyzen Tevfik, Ludwig Andreas Feuerbach, Henry Thomas Buckle, Max Stirner, Albert Camus, Arthur Schopenhauer, Jean-Paul Sartre ve Herbert Spencer gibi düşünürlerin etkisinde kalmıştır.İnsanın beden ve ruhtan oluşan dualist bir yapısı olduğunu reddettiği için dinlerin şiddetli tepkisine yol açmıştır.

Şimdi diyeceksiniz bu adamlar neye inanıyor ozaman.Neden herşeyi reddediyorlar? Bir çok felsefi düşüncede olduğu gibi Nihilist’lerde de bir anlam kargaşası vardır.Daha doğrusu her kafadan bir ses çıkması sonucu ilk çıktığı zamanlar tam olarak ne olduğu anlaşılamamıştır.Biz, Alman filozof Friedrich Wilhelm Nietzsche üzerinden konuya açıklık getirmeye çalışacağız.Çünkü bu bilim insanı Nihilizm’i daha iyi anlatmakta.
Nietzsche’e göre Nihilizm;
Ona göre, nihilizm yanlış veya eksik  bir biçimde anlaşılmakta.Bunun da temel nedeni yaşamı olumsuzlaştırması.Nietzsche, “yanlış nihilizm”i yaşayanları kitaplarında sıklıkla “pesimistler” olarak tanımlar ve bu pesimistlikten kurtunulması gerektiğini savunmuştur.Kitaplarında Nihilizm’i, “yüksek ideallerin değerlerini yitirmelerinden kaynaklanan olumsuz düşünce tutumu” olarak açıklamaktadır. ‘Tanrı öldü’ ve bu varlık artık “kendisine yakıştırılan bütün değerleri hiçe indiren bir yokluk” olmuştur derken Dünya’da Tanrı kavramının yozlaştırıldığını veya yok edildiğini söylemek istemiştir.Bu şekilde felsefi akıma farklı bir bakış açısı getirmiştir.
Ayrıca bir başka sözünde ise “Bizler doğadaki tüm ahlakı reddetmiyoruz, ahlakın evrensel olduğunu iddiasını reddediyoruz ve bir ahlak kuralını reddederken veya kabul ederken onun hayatı geliştirici mi yoksa engelleyici mi olduğuna bakıyoruz.” demiştir. Nietzsche burada köle ve efendi ahlakı olarak iki ahlaktan bahsedmektedir. Ona göre toplumdaki tüm bireylerin var oluş nedeni “üst-insan”a ulaşmak ve onun amaçlarına hizmet etmektir. O zaman Nihilizm “kölelerin ahlakı” olarak belirir; köleler, gerçek yaşamdaki güçsüzlüklerini unutmak için, bir ideale veya bir kurmaca Tanrı’ya gerek duyarlar. Hiçlik istemi olan nihilizm, idealist bir yadsıma mantığından kaynaklanır; yaşamı, sanat aracılığıyla, “özgür düşünce” olarak doğrulayacağına, bilinç adına yadsır.
Nietzsche’i daha iyi anlaya bilmek ölümünden sonra çıkan Güç İstenci adlı kitabını okumanızı tavsiye ederim.Kitaptan bir alıntı:”Sadece tek bir dünya vardır ve bu dünya sahte, zalim, çelişkili, baştan çıkartıcı ve anlamsızdır. Yalanların yaşamak için gerekli olması, varoluş karakterinin korkunç ve kuşkulu bir parçasıdır.

İlgili  Diyet yapıyım derken karaciğer hastası olabilirsiniz !

Kaynak:wikipedia.org

Derleyen:Gülsah Kesici

Bu yazıyı beğendiysen, bu kategoride yer alan Marksizm Nedir? Önemi başlıklı bir önceki yazımı da okuyabilirsin.Ayrıca bizi Facebook Twitter , Youtube , Google+ ve İnstagram gibi sosyal ağlarda takip edebilirsin..

Bunlarda İlginizi Çekebilir!



 # # # #

    Son Makaleler