Olabilirsiniz
Anasayfa » Mimarlık » Mimar Sinan Tarafından Yapılan 5 Camii ve Özellikleri

Mimar Sinan Tarafından Yapılan 5 Camii ve Özellikleri

Editor 24 Ağustos 2019 MimarlıkOkunma süresi: 5 dakika

Mimar Sinan, tarafından yapılan  5 Camii’nin ” Şehzade Camisi, Süleymaniye Camisi, Rüstem Paşa Camisi, Selimiye Camisi ve Cihangir Camisi ”  mimarisi yapısı, özellikleri ve neden önemli olduklarını ayrıntılı olarak ele alıp inceleyeceğiz.

Mimar Sinan Tarafından Yapılan 5 Camii ve Özellikleri

Mimar Sinan, 95 adet camii, 56 adet medrese, 2 adet külliye, 20 adet türbe, 17 adet imaret, 3 adet darüşşifa, 6 adet su kemeri, 11 adet köprü, 20 adet kervansaray, 36 adet saray, 8 adet mahzen, 49 adet hamam inşaa etmiştir.

Şehzade Camisi


İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alan ve Mimar Sinan tarafından yapılan cami. I. Süleyman tarafından Saruhan Sancak Beyi iken 1543’te 22 yaşında ölen oğlu Mehmed adına yaptırılmıştır. İnşaatı beş yıl sürmüş ve Mimar Sinan’ın  çıkarlık eserim dediği camidir. Osmanlı Mimarisinin en güzel örneklerinden bir tanesidir.

18,42 metrelik kubbesi 4 büyük yarım kubbeye yaslanır. Şadırvan avlusu 12 sütunda 16 kubbelidir. İkişer şerefeli çift minaresi vardır. İmaret ve medrese, tabhane, türbeler cami bahçesinde ve arka sokaktadır.

İlgili : İstanbul’un Tarihi Yerleri

Süleymaniye Camisi

Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1557 yılları arasında İstanbul’da yapılan cami.Mimar Sinan’nın kalfalık devri eseri olarak nitelendirilmektedir. Dört adet fil ayağı üzerine oturan caminin kubbesinin yüksekliği 53 metre çapı ise 27,5 metredir. Bir ana kubbe ve iki adette yarım kubbesi vardır. Avlusunun etrafında dört adet minare bulunmakta.28 revakla çevrelenen avlunun ortasında dikdörtgen şeklinde bir şadırvan bulunmaktadır.Caminin kıble tarafında Hürrem Sultan’ın bulunduğu bir hazire mevcuttur.
Süsleme açısından diğer camilere oranla daha sade bir yapıya sahiptir. Mihrap duvarındaki pencereler vitraylarla süslüdür. Mihrabın iki tarafındaki pencereler üzerinde yer alan çini madalyonlarda Fetih Suresi, caminin ana kubbesinin ortasında ise Nur Suresi yazılıdır.Mimar Sinan’ın dört adet minare koymasının nedeni de; Kanuni Sultan Süleyman’ın, İstanbul’un fethinden sonra tahta geçen 4.cü padişah olmasındandır.Aradan uzun yıllar geçmesine rağmen hala ilk günkü ihtişamını korumaktadır.İstanbul gibi depremin merkezi olan bir yerde onca deprem görmesine rağmen duvarlarında her hangi bir hasar oluşmamıştır.

İlgili  TAKS ve KAKS(Emsal) hesabı nasıl yapılır?

Rüstem Paşa Camisi

Damat Rüstem Paşa adına Mimar Sinan tarafından yapılmıştır.Süleymaniye camisinden 5-6 yıl sonra yapımına başlanmış ve 2-3 yıl sonra anca bitirilebilmiştir.Yerinde önceden  Halil Efendi Mescidi bulunmaktaydı.Mimar Sinan caminin alt taraflarını dükkan yapmıştır.Bunu yapmasının sebebi çukurda olan yeri subasman seviyesine çıkarmak istemesidir. Diğer cami mimarilerinde olduğu gibi burada da kubbe, kemerler vasıtasıyla dört adet fil ayağı üzerine oturtulmuştur.Rüstem Paşa Cami’sinin her tarafı çinilerle kaplıdır.Özellikle lale motifli çiniler, Osmanlı çini sanatının en başarılı örneklerinden sayılır.Rüstem Paşa Camii Planı

Selimiye Camisi

Edirne’de bulunan bu camii II.Selim adına yapılmıştır.Mimar Sinan’nın 80 yaşında ( kimi kitaplarda 90 yaşında olduğu söylenmekte) yaptığı ve ” ustalık eserim ” dediği camidir. Yapım tarihi 1568-1574 yıllarıdır.Caminin 27 Kasım 1574 Cuma günü açılması planlanmışsa da ancak II. Selim’in ölümünün ardından 14 Mart 1575’te ibadete açılmıştır. 2000 yılında UNESCo gecici listesine, 2011 yılında ise asıl listeye alınmıştır. Selimiye Camisi,Mimar Sinan’ın bugüne kadar yaptığı bütün Camilerden farklıdır.Bir çok camide gördüğümüz bir ana kubbe ve yanlarda da kademeli yarım kubbe tekniğini burada görmemekteyiz.Ayrıca diğer yapılarında gördüğümüz minarelerin biraz dışarıda olması tekniğini de burada yok.43.25 metre yüksekliğindeki kubbe sekiz (8 )  sütuna dayanan bir kasnak üzerine oturtulmuştur.Bir başka özelliği de Edirne’nin her tarafından görülmesidir.

Cihangir Camisi

1559 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Deprem ve yangınlar sonucu kullanılamaz hale gelmesinden sonra, 1889 yılında  II. Abdülhamid tarafından yıktırılarak tekrardan yaptırılmıştır. Camii dikdörtgen planda ve eğimli arazi üzerine kurulmuştur.14 metre çaplı kubbenin 4 kemerinin köşeleri kulelidir. Kemer duvarları geniş yelpaze pencerelerle kaplıdır ve üst taraflar süslemelidir. Kubbe ve pandantifler kurşun kaplıdır.Caminin çeşmesi duvara bitişiktir. Son cemaat yeri kapalı olup iki yanı kubbe, ortası çapraz tonozdur. Caminin iki köşesinde tek şerefeli ikiz minare vardır. Ön tarafında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin Fındıklı merkez kampüsü bulunmaktadır.

İlgili  Autocad Line Komut Kullanımı

Şerefe:Minare balkonu,eşik ve teras anlamlarına gelmektedir.

Bu yazıyı beğendiysen, bu kategoride yer alan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane başlıklı bir önceki yazımı da okuyabilirsin.Ayrıca bizi Facebook Twitter , Youtube , Google+ ve İnstagram gibi sosyal ağlarda takip edebilirsin..

Bunlarda İlginizi Çekebilir!



 # # # # # #

    Son Makaleler