Otokrasi ile yönetilen ülkeler
Otokrasi,monarşinin bir alt kolu olan mutlak monarşidir.Daha uzun açıklamak gerekirse; ülke yönetiminin tek bir kişinin elinde olmasıdır.Bu yönetim biçimini şuanda dünyada çok az ülke kullanmaktadır. Otokrasi ile ilgili ayrıntılıyı bilgiye Otokrasi İle Karıştırılan 5 Yönetim Biçimi ! ve Otokrasi Nedir? Ne demektir? adlı makalelerden ulaşabilirsiniz. Az önce dediğimden yola çıkarak Otokrasi ile yönetilen ülkeler;
Brunei
Bir çoğunuz ismini belki ilk defa duyduğu veya duyanlarında kulak ardı ettiği ülke.Bizler ismini ilk defa duysakda Katar’la beraber dünyanın en zengin ikinci ülkesi. Tam adıyla Brunei Barış Ülkesi Devleti, Güneydoğu Asya’nın Borneo adasında bir krallıktır.Borneo adası dünyanın en büyük adasından bir tanesidir.Ülkenin tek komşusu Malezya’dır.Brunei, İslami monarşi ile yönetilmekte ve resmi dili Malayca’dır.Ülkenin gelir kaynaklarının başında doğalgaz ve petrol vardır.Ülkeyi resmiyette sultan Hassanal Bolkiah yönetiyor gibi görünsede,aslen İngiltere ve avrupalı bir kaç ülke yönetmektedir.
Umman
Bu ülkeyi uzun uzun anlatmaya gerek yok. 2.500.000 -3.000.000 arasında nüfusa sahip ülkenin asıl iş yükünü dışardan gelen işçiler karşılamaktadır. Şuanki sultanı Kâbus bin Said tarafından yönetilen ülkenin dini İslam’dır. En büyük gelir kaynağı petroldür. Bir çok müslüman ülkesinde olduğu gibi bunlarıda aslen İngiltere ve Amerika yönetmektedir. Ne demek istediğimi daha iyi anlamak isteyen Abd- IRAK savaşına bakabilir.
Katar
Brunei de kısmende olsa bu ülkeden bahsetmiştim. O bahsettiklerime ek olarak söylüyeceğim 3 Eylül 1971’de ingilizlerden ayrılıp bağımsızlığını ilan etmiş. Fakat günümüzde Abd ve İngiltere’nin sözünden dışarı çıkmamaktadır.
Suudi Arabistan
Suudi Arabistan, şeriat yasalarının anayasa olarak kabul edildiği bir krallıktır. Hem yürütme gücü, hem de yasama gücü tek bir kişide toplanmıştır. En büyük geçim kaynağı petroldür.ARAMCO şuanda dünyanın en büyük petrol şirketlerinden bir tanesi konumunda ve bu şirket tamamiyle Suudi ailesine aittir.Unutmadan bu şirketide kuran Kral Abdülaziz İbn-i el-Suud ile ABD Başkanı Franklin Roosevel’dir.
Esvatini
Afrika’nın güneyinde bulunan bu ülkenin nüfusu 1.500.000 civarındadır. 1968’de İngiltere’nin sömürgeciliğinden kurtularak bağımsızlığını ilan etmiştir.Ükenin büyük çoğunluğunu Hristiyanlar ve Protestan’lar oluşturmaktadır.Bu ülkeyi araştırırken ” dünya neden bu kadar iğrenç?” sözünü bende kendi kendime sordum.İngiltere’nin iliklerine kadar sömürdüğü bu ülke, dünyanın en fakir ülkelerinden bir tanesi.Araştırmalara göre günlük olarak insanların büyük bir çoğunluğu 1 Euronun altında kazanç ile hayatlarını sürdürmektedir. Ülkenin büyük bir çoğunluğu AIDS hastalığı ile uğraşmaktadır.Bütün bu kötü durumların bir sonucu olarak insanların ömürleri ortalama kadın ve erkek fark etmeksizin 31 yaştır…
Vatikan
Bu ülke ile de alakalı birşey anlatmaya gerek yok sanırım.Çünkü bu ismi duymayan veya bilmeyen yoktur.
Konuyu toparlamak gerekirse; bu ülkelerin içinde tek araştırırken üzüldüğüm Esvatini’dir. Çünkü diğer ülkelerdeki kişi başına düşen milli gelir bu ülkenin milli gelirinden fazla.Bu sistem ile yönetilen bütün ülkelerin sahibi kraldır. Kral ülkeyi istediği gibi yönetir ve halk ülke ile ilgili konularda hiç bir şekilde söz sahibi değildir.