Nesturilik (Zerdüştlük) nedir? Kısaca Tarihçesi…
Nesturilik,diğer isimleriyle Asurî, Doğu Kilisesi veya Doğu Asurîleri.Dünyada anımsanmıyacak kadar mensupları olan bir Hristiyanlık mezhebidir.Günümüzde bu topluluğun en çok bulunduğu yer Güney Hindistan’daki Kerala eyaletidir.Nesturi adını 428-431 yılları arasında İstanbul Patrikliği yapan Nestorius’tan alır.Bir nevi mezhebin kurucusudur da diyebiliriz.Çünkü bu grup onun fikirleriyle hareket etmekte.Bu kısa bilgiden sonra Nesturistler neye inanınır ona bir göz atalım.
İsa’ya 30 yaşındayken kitabın indiğini ve o zamandan sonra İnsan ve Tanrı karakterlerini taşıdığını öne sürmektedirler.Meryem’in, Tanrı olan İsa’nın değil, insan olan İsa’nın annesi olduğunu söylemiş ve dolayısıyla da, Meryem’e “Tanrı’nın annesi” (Theotokos) denmesine karşı çıkmışlardır.
Batı ve Doğu kiliselerinin yoğun baskıları sonucu 431 yılında Nestorius afaroz (dinden atılma) edilmiştir.Bu olaylardan sonra topluluk İran’a sığınmış ve Nusaybin’de medrese kurmuşlardır.Nusaybin Akademisi (medresesi) bundan böyle ateşperest (Zerdüştçü) İran’da en önemli Hristiyan düşünce merkezi olmuştur. Zamanla Nesturi kilisesi de İran’ın yarı-resmi azınlık mezhebi olarak kabul edilmiştir.Bugün bir çok insanın bütün İran’ı kapsayan ateşe tapıyorlar genellemeside aslında buradan gelmektedir.
İslamiyetin doğuşundan sonra Zerdüştlük önemini yitirmiştir.Daha çok tıp,felsefe ve bazı tarihi metinleri Arapça’ya çevirmekle uğraşmışlardır.1552 yılında Katolik kilisesine bağlanmayı kabul etmişlerdir.Katolik olan Asurilere Keldani ,olmayanlara da Asuri adı verilir.