Olabilirsiniz
Anasayfa » Terminoloji » Galatasaray Lisesi’nin Eski Adı Nedir?

Galatasaray Lisesi’nin Eski Adı Nedir?

Editor 22 Ağustos 2019 TerminolojiOkunma süresi: 2 dakika

Lycée de Galatasaray

Galatasaray Lisesi,Türkiye’nin en eski liselerinden bir tanesidir.Bu köklü kurumun eski ismine dair bir soru sorsak,eminim bir çoğunuz bilmezsiniz.Osmanlı Türkçesi ile Mekteb-i Sultânî, Fransızca ise : Lycée de Galatasaray adıyla bilinmektedir. Lise 1481 yılında II.Bayezid tarafından Gül Baba’nın bahçesinde bir mektep istemesi üzerine kurulur. Galatasaray Lisesi’nin faaliyetleri zaman zaman sekteye uğramıştır.Bir süre kapalı kalan mektep, 1 Eylül 1868’de Abdülaziz’in katıldığı bir törenle Mekteb-i Sultanî adıyla kurum yeniden faaliyete geçer. Dönemin Paris büyükelçisi Mehmed Cemil Paşa ile Hariciye Nazırı Fuad Paşa’nın çabalarıyla kurum Fransa’daki lise eğitimine denk ve aynı kalitede öğrenci yetiştirir. Öğrencilerin arasında Katolik, Ortodoks ve Musevî öğrenciler de vardır. 9-12 yaşlarında öğretime başlayabilen bu öğrenciler dil durumlarına göre Fransızca ya da Türkçe hazırlık okumaktadırlar. 1908 yılında müdür Tevfik Fikret Bey’in yaptığı yeniliklerle; ilk, orta ve lise için 3’er yıllık programlar hazırlanarak eğitim süresi 9 yıla çıkar. Ayrıca Farsça, Arapça, İtalyanca, Latince, Rumca, Ermenice ve Almanca dersleri isteğe bağlı olarak seçmeli ders statüsüne getirilirken, piyano ve keman dersleri de programa dahil edilir.

Öte yandan 1905 yılında, Ali Sami Yen ve arkadaşlarından oluşan bir grup öğrenci Galatasaray Spor Kulübü’nü kurmuşlardır.

II.Bayezid kimdir?
II. Bâyezîd, 3 Aralık 1447 /1448 tarihinde bugün Yunanistan sınırları içerisinde bulunan Dimetoka Sarayı’nda dünyaya geldi.Osmanlı İmparatorluğu’nun sekizinci padişahıdır.Babası Fatih Sultan Mehmed, annesi Sitti Mükrime Hatun ( Emîne Gül-Bahar Vâlide Hatûn)’dur. Yavuz Sultan Selim’in de babasıdır.

Bu yazıyı beğendiysen, bu kategoride yer alan Asperger Sendromu Belirtileri başlıklı bir önceki yazımı da okuyabilirsin.Ayrıca bizi Facebook Twitter , Youtube , Google+ ve İnstagram gibi sosyal ağlarda takip edebilirsin..

Bunlarda İlginizi Çekebilir!



 # # # #

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Makaleler