Olabilirsiniz
Anasayfa » SizeÖzel » Yapısal Cinsiyetçilik nedir?

Yapısal Cinsiyetçilik nedir?

Editor 12 Eylül 2019 SizeÖzelOkunma süresi: 3 dakika

Yakın tarihli bir çalışmaya göre, kardiyovasküler hastalık,yapısal cinsiyetçilik gösteren devletlerde daha yaygın olarak görülen hastalıklardan biridir.

Yapısal cinsiyetçiliğin kadın sağlığına neden zararlı olacağını anlamak oldukça kolay. Genelde kadınları cinsiyetçiliğin kurbanları olarak düşünüyoruz. Daha cinsiyetçi bir ortamda yaşamak kadınlarda finansal kaynaklar, yüksek kaliteli sağlık bakımı, özerklik ve sosyal destek gibi sağlığı teşvik edici faktörlere erişimini azaltabilir. Yapısal cinsiyetçilik kadınların şiddet, ayrımcılık ve taciz, stres ve kötü çalışma koşulları gibi sağlığa zararlı faktörlere maruz kalma ihtimalini de arttırması olasıdır.
Ancak, devlet ortamlarındaki yapısal cinsiyetçilik erkek sağlığına da zarar vermektedir.Kadınlarda ki kadar olmasa dahi. Yapısal ırkçılık ve refah eşitsizliği dahil olmak üzere diğer yapısal eşitsizlik ve sağlık türleri üzerine yapılan araştırmalar , eşitsizliğin toplumdaki herkese zarar verebileceğini göstermiştir . Eşitsizlik sosyal ilişkilere zarar verebilir, hakimiyet için rekabeti artırabilir, sosyal yapıyı baltalayabilir ve tüm toplumu daha az güvenli, daha az verimli ve daha az sağlıklı hale getirebilir.

Ataerkil sosyal sistemin, kadınlara olduğu kadar erkeklere de zarar veren toksik bir kültür sağlayabileceğini göstermektedir. Maço olma baskısı, erkeklerde madde kullanımı ve şiddete meyilli olma gibi sağlıksız davranışlarda bulunmasına neden olabilir.

Yapısal cinsiyetçilik herkes için kötüyse, toplum bu konuda ne yapabilir?

Yapısal cinsiyetçilik, cinsiyet eşitsizliğinin yalnızca bir insan hakları konusu değil aynı zamanda bir halk sağlığı sorunu olmasıdır.Toplum,yaşamın her tarafında cinsiyet eşitlik ilkesini benimsemesi lazım.Cinsiyet eşitliği politikası aynı zamanda akıllı sağlık politikasıdır.

Üreme sağlığı hizmetlerine erişimi korumayı ve genişletmeyi, kadınların siyasete atılması, cinsiyet ücret açığını kapatmayı veya cinsiyet eşitliğini teşvik etmeyi amaçlayan herhangi bir kamu politikası, cinsiyetlerinden bağımsız olarak herkes için sağlığı iyileştirme potansiyeline sahiptir.

İlgili   Çoğu İnsanın Bilmediği 10 Tuhaf Korsan Geleneği

Bu makale theconversation sitesinden alıntılar yapılarak derlenmiştir.Yazının bütününü okumak isteyenler buradan  orjinaline gözatabilir.

 

Bu yazıyı beğendiysen, bu kategoride yer alan Tinder'la İlgili 7 Püf Nokta ve Öneri ! başlıklı bir önceki yazımı da okuyabilirsin.Ayrıca bizi Facebook Twitter , Youtube , Google+ ve İnstagram gibi sosyal ağlarda takip edebilirsin..

Bunlarda İlginizi Çekebilir!



 # # # #

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Makaleler